Faktureringsprogram

Faktureringsprogram ökar din effektivitet

När du som företagare säljer tjänster eller produkter är du enligt lag skyldig att skicka ut fakturor. Detta gäller även om kunden har betalat för varan i förskott eller om priset efter avdragna rabatter och dylikt är noll kronor.

Att själv fylla i och utforma sina fakturor är ofta krångligt och tidskrävande. Därför finns det mängder av faktureringsprogram på nätet som hjälper till att strömlinjeforma din fakturering, och en del av dessa kan till och med hjälpa dig att skicka ut påminnelser vid obetalda fakturor.

Fakturaprogram sparar tid och pengar

Faktureringsprogram är i det närmaste ett måste när det är dags för dig att skapa och hantera fakturor. Att manuellt skapa dina fakturor är tidskrävande och risken för felskrivningar är stor, vilket i sin tur kan leda till brister i bokföringen och oväntade skattesmällar – någonting varken nystartade eller väletablerade företag har råd med.

Genom att använda ett faktureringsprogram online sker det mesta av arbetet automatiskt. Du behöver bara mata in uppgifter som kundnamn, ordernummer och summa så skapar fakturaprogrammet en komplett faktura av uppgifterna. Denna kan du sedan snabbt skriva ut och skicka med post eller e-post till din kund.

Många av de populäraste faktureringsprogrammen har en enkel layout och riktar sig till nystartade företag och personer som inte har tidigare erfarenhet av fakturering och bokföring. Dessa program kan du lära dig på mycket kort tid och utan någon särskild träning.

Du behöver därmed inte anställa någon som ska vara heltidsansvarig för företagets fakturor, vilket gör faktureringsprogram inte bara tidssparande utan också mycket kostnadseffektiva.

Bokföringsprogram på nätet

En del fakturaprogram kan också hjälpa dig med bokföringen. Dessa kombinerade fakturerings- och bokföringsprogram sammanställer automatiskt inkomster och utgifter och kan ibland även räkna ut moms och relevanta avdrag.

Precis som med enklare faktureringsprogram sparar du enormt med tid genom att automatisera bokföringen och en bonus är att du samlar alla relevanta uppgifter på en plats där du snabbt kan gå igenom dem. Det enda du själv behöver göra är att fylla i och granska uppgifterna inför deklarationen.

Många faktureringsprogram att välja mellan

Sverige är ett land med många företagare och har därför ett stort utbud av fakturerings- och bokföringsprogram.

Den stora konkurrensen mellan olika program gör att priserna ofta är låga och i de flesta fall erbjuds långa gratisperioder där du får möjlighet att testa en fullversion av faktureringsprogrammet under 14-30 dagar.

Det finns också en del gratisprogram tillgängliga och det kan vara frestande att använda dessa om du har en tajt budget. Någonting som talar emot användningen av gratis bokföringsprogram är dock att du sällan får tillgång till professionell support som kan guida dig under användningen av programmet – någonting som säkert behövs, framförallt om du aldrig tidigare använt liknande mjukvara eller saknar erfarenhet av bokföring och fakturering.

Ofta saknas också många av de funktioner som är nödvändiga för att skapa professionella fakturor som särskiljer ditt företag från andra.

Att investera i ett högkvalitativt program med låga avgifter garanterar att du håller dig inom din budgets ramar samtidigt som du kan skapa professionella fakturor som imponerar på kunderna.

De bästa fakturerings- och bokföringsprogrammen

Trots det stora utbudet av bokföringsprogram online finns det framförallt två som skiljer sig från mängden. Dessa har vi valt ut eftersom de erbjuder många användbara funktioner till rimliga priser samt kan skräddarsys efter dina individuella behov.

Visma eEkonomi

Visma Spcs har funnits i Sverige i över 30 år och har därför lång erfarenhet av fakturerings- och bokföringsprogram. Vismas programvaror används för närvarande av 170 000 företagare i hela landet och man räknas som ett av de största mjukvaruföretagen inom bokföringsbranschen.

Tjänsten Visma eEkonomi riktar sig framförallt till småföretagare som vill spara tid och pengar genom att enkelt och snabbt skapa till exempel fakturor, rapporter och årsredovisningar. Det finns flera varianter av mjukvaran beroende på om du behöver hjälp med fakturering, bokföring eller båda delarna. Därutöver kan du lägga till extra moduler som synkronisering till din e-butik eller en ekonomisk översikt.

Du kan prova Visma eEkonomi gratis i 20 dagar, vilket ger dig gott om tid till att prova om bokföringsprogrammet är någonting för dig.

E-economic

Med E-economic får du ett komplett hjälpmedel som sköter såväl bokföring som fakturering mycket enkelt och bekvämt. Faktureringsprogrammet är webbaserat så att du snabbt kan få tillgång till dina uppgifter oavsett var du befinner dig och vid behov kan du ladda ner alla uppgifter till din dator.

E-economic kommer också med en mängd tilläggsmoduler som du kan lägga till och ta bort allt efter dina behov. Till exempel kan du lägga till funktioner för avtalsfakturering, lagerändringar och inköp.

För en skräddarsydd upplevelse finns det tre olika versioner av E-economic beroende på företagets storlek och omsättning. Fakturerings- och bokföringsprogrammet kommer med två månaders öppet köp och du riskerar därför ingenting genom att testa det.