Köpa Fakturor

Tjäna pengar på att köpa fakturor

Sverige är ett land fyllt till brädden med företagare. Det beräknas finnas omkring 170 000 aktiva företagare varav en stor andel är enskilda näringsidkare eller driver nystartsföretag.

För dessa småföretagare kan det vara svårt att få in tillräckligt med rörligt kapital för att hålla verksamheten igång, speciellt med tanke på att bankerna har blivit allt mer ovilliga att låna ut till nystartsföretag.

De senaste åren har det därför vuxit fram många factoringbolag som specialiserar sig på att köpa fakturor mot en mindre avgift. Att driva ett factoringbolag och köpa fakturor är riktigt enkelt och någonting som även du kan göra.

Det finns en mängd fördelar med att köpa fakturor:

  • Du kommer aldrig att sakna kunder
  • Riskerna är relativt låga
  • Förutom startkapital finns inga egentliga kostnader
  • Du kan snabbt komma igång utan tidigare erfarenhet

Enkelt att köpa fakturor

Om du är sugen på att börja köpa fakturor finns det två tillvägagångssätt beroende på dina omständigheter – att starta ett factoringbolag eller att köpa fakturor som enskild näringsidkare.

Oavsett vilken verksamhetsform som stämmer in på dig är det mycket enkelt att köpa en faktura.

Du behöver nämligen bara skriva ett kontrakt där du mot betalning tar över äganderätten för fakturan. Beroende på om du erbjuder factoring utan regress eller bara vanligt fakturaköp kan äganderätten och betalningsansvaret gälla under en bestämd tid eller för all framtid.

Köpa fakturor som företag

Att komma igång med köp av fakturor går fort, speciellt om du har tänkt börja i liten skala. Det enda du behöver är ett startkapital som låter dig köpa tillräckligt många fakturor för att gå med hyfsat stor vinst.

När du skapar ett factoringbolag måste du anmäla det till Finansinspektionen men du behöver inte ansöka om några speciella tillstånd eller licenser för att få bedriva factoringverksamhet. Det är bara om du tänkt låna ut pengar och agera som en bank som du behöver en licens från Finansinspektionen.

Långsiktiga vinster med att köpa faktura

Tänk på att dina vinster per faktura blir relativt små, framförallt i början då du ska särskilja dig ur mängden och därför bör erbjuda generösa villkor.

På sikt kan du däremot göra stora vinster eftersom du inte bara tar ut en viss procentsats av fakturans värde som avgift – du kan också kräva den fakturerade kunden, gäldenären, på påminnelseavgift och dröjsmålsränta vid uteblivna betalningar.

Du väljer själv vilka avgifter och regler som ska gälla. En bra idé är att ta en titt på konkurrerande factoringbolag och lägga dig på ungefär samma prisnivå för att snabbt kunna attrahera intresserade företag.

Särskilj dig med ett nischbolag

Många företag som köper fakturor vänder sig till alla möjliga branscher och företag. Det gör att de har regler och villkor som skiljer sig väsentligt från kund till kund. Ofta är det svårt att få reda på vilka avgifter som gäller innan man skickar en offert, och det kan lätt skrämma iväg många kunder som är ute efter snabb behandling och prisgenomskinlighet.

Om du har kontakter i eller tidigare erfarenhet av att jobba inom en särskild bransch kan du utnyttja detta.

Genom att fokusera på en särskild nisch blir det lätt att skapa enhetliga villkor och regler som gäller för alla fakturasäljare. Detta leder till en tydligare prissättning från din sida och du ökar chansen för att bara kontaktas av de säljare du faktiskt vill köpa en faktura av.

Då minskar du din handläggningstid och kan snabbt bygga upp en kundbas som återvänder till dig om och om igen.

Köpa faktura som enskild firma

Även om du saknar ett eget företag kan du börja med fakturaköp genom att agera som enskild näringsidkare, det vill säga driva en enskild firma.

Som enskild näringsidkare kommer du snabbt och lätt igång eftersom det enda du behöver registrera är F-skatt och moms. Det innebär att i princip vem som helst kan starta en enskild firma och börja köpa fakturor.

Precis som för större företag gäller inga särskilda licenser så länge du bara köper fakturor och inte sysslar med utlåning.

Det räcker med ett litet startkapital

För att börja köpa fakturor krävs ett startkapital. Det bästa är förstås att själv spara ihop sitt startkapital men om du har god ekonomi och bra kreditvärdighet kan ett blancolån på banken också vara ett bra alternativ.

Fördelen med att agera som enskild firma är att du i princip kan starta med vilket startkapital du vill. Även om du inte har så mycket rörliga medel kan du börja i liten skala och sedan utöka din verksamhet i takt med att du går med vinst.

Ett startkapital på bara 100-200 000 kronor kan räcka långt om du tänker strategiskt.

Köp fakturor av starka kunder

För att maximera dina vinster och minska riskerna kan det vara värt att välja kunder med omsorg. Köp bara en faktura från företag som verkar ärliga och professionella, och om du har möjlighet är det också bra att kolla upp den kund fakturan är utställd till.

Om du är noga med vem du köper fakturor av minskar du risken för uteblivna betalningar och därmed slipper du kontakta inkassobolag och kräva indrivning av skulderna. Det innebär att du sparar mycket tid, energi och pengar som istället kan läggas på att utöka din kundbas.